Tuesday 31 December 2013

Srecna Nova godina i nadolazeci praznici.



Dragi prijatelji,
U zelji da vam 2014. godina bude uspjesnija nego prethodna, srecni vam nadolazeci praznici. Budite sa nama i tokom naredne godine, da zajednickim snagama ostvarimo nase ciljeve. Do sledeceg druzenja, uzivajte u izvjestajima sa naseg bloga. Vas PK Soko.

Sunday 29 December 2013

Ekološka akcija

Ekološka akcija: Gnjijevi do – Jabuka– 28. 12. 2013.godine

Organizacija: Planinarski klub Soko Cetinje
Mjesto i vrijeme okupljanja: Jabučka ulica, Cetinje u 10:00h
Broj učesnika: 9
Vremenski uslovi: Sunčano
Vrijeme početka akcije: 11:00h
Vrijeme završetka akcije: 15:00h

Opis akcije:
U skladu sa Statutom Kluba, a sa ciljem podizanja ekološke svijesti kod građana, poslednji vikend tekuće godine bio je rezervisan za čišćenje lokaliteta Gnjijevi do – Jabuka.
Pored 9 planinarskih akcija i jedne edukativne radionice, Planinarski klub “Soko” uspješno je realizovao i ovu ekološku akciju, na kojoj je prikupljena velika količina otpada, koji je nakon toga premješten na gradsku deponiju.
Navedena lokacija koristi se kao veoma popularno šetalište za rekreativce, pa se vremenom na njoj akumulirao otpad, jednim dijelom od nesavjesnih šetača, a drugim od nesavjesnih građana koji stavraju nelegalne deponije na ovom prostoru.
Sama akcija podrazumijevala je sakupljanje otpada na par lokacija, kako bi se isti kasnije uklonio sa ovog lokaliteta.

Slogan pod kojim je akcija realizovana bio je: “Čuvajmo Zemlju i prirodu na njoj, jer ih nijesmo naslijedili od svojih predaka, nego smo ih posudili od svojih potomaka.”.


Na osnovu navedenog, možemo zaključiti da je Planinarski klub “Soko”, iako postoji već svega tri mjeseca, imao više nego uspješnu 2013. godinu.









Sunday 22 December 2013

Očinići – Hum (1415m) – Kuliješ (1357m) – Brajići

           Očinići – Hum (1415m) – Kuliješ (1357m) – Brajići – 21. 12. 2013. godine



Organizacija: Planinarski klub Soko Cetinje
Vodič: Neđo Kaluđerović
Mjesto i vrijeme okupljanja: Autobuska stanica u 8:30h
Broj učesnika: 16
Vremenski uslovi: Sunčano
Vrijeme polaska: 9:00h
Dolazak u Očiniće: 9:20h
Početak uspona: 9:25h
Vrijeme dolaska na vrh: 12:30h
Početak spusta: 13:30h
Dolazak na Kuliješ: 14:20h
Dolazak na Brajiće i završetak ture: 16:20h
Ukupno trajanje ture: 6:55h
                                                       
Opis ture:
Na udaljenosti od nekih 10-ak kilometara od Cetinja, a u podnožju NP Lovćen, nalazi se zaseok sela Očinići – Poljana, gdje je i bila polazna tačka ove planinarske ture. Šesnaesočlana ekipa, nakon jednog kilometra hoda u pravcu juga, stiže makadamskim putem u napušteni katun Krste, gdje nemarkirana staza dalje vodi u pravcu zapada ka Rucevim lokvama. Ovaj lokalitet karakterističan je po dobro očivanim ublima, koja su u periodu korišćenja okolnih katuna upotrebljavana za napoj stoke. U istom smjeru put, koji je u ovom periodu godine obično pod snijegom, dalje vodi preko Popovog kama do Ošje lokve, gdje se nalazi još jedan ubao koji su koristili Njeguški katuni. Pomenuti Popov kam, predstavlja lokalitet u blizini kojeg se nalazi granica između Majstora i očinićke teritorije.
Nakon obilaska Ošje lokve, mijenjamo smjer i idemo u pravcu juga kroz gustu bukovu šumu i uključujemo se na makadamski put koji sa jedne strane vodi na Malo i Veliko Konjsko – livade koje svojom površinom dominiraju na ovom dijelu lovćenskog masiva. U suprotnom pravcu, kojim smo mi nastavili, makadam vodi do tačke sa koje smo krenuli na ovu turu. Sa mjesta gdje se nalaze ostaci rampe koja je razdvajala budvansku opštinu od cetinjske (Manito počivalo), izvodimo uspon na sam vrh.

Uspon na Hum (1415mnm) najlakše je izvesti sa njegove južne strane, krećući se grebenski u pravcu sjevera. Po lijepom vremenu, sa samog vrha može se vidjeti masiv Prokletija, Kučkih planina, Komova, Rumije i Lovćena. Takođe, sa jedne strane svojom ljepotom plijeni Skadarsko jezero, dok se sad druge strane mogu vidjeti obrisi Jadranskog mora.
Povratak do makadamske ceste izvodimo istim putem, nakon čega se opet uključujemo na stazu koja kroz gustu šumu vodi do vrha Kuliješ (1357mnm). U samom podnožju ovog vrha nalazi se trasa PPT “Orjen – Lovćen – Rumija”, kojom smo sa ovog vrha kroz nekih dva sata stigli do krajnje tačke – Brajića. 


Savladana visinska razlika iznosila je oko 700m, dok je dužina dionice bila oko 15km.

                                                                                                                                  Dušan Kaluđerović









Ostatak  galerije mozete posjetiti na nasem fejsbuk profilu.


Wednesday 11 December 2013

Donji Stoliv –Gornji Stoliv - Veli vrh (712m) – Prčanj – Donji Stoliv

 Donji Stoliv –Gornji Stoliv - Veli vrh (712m) – Prčanj – Donji Stoliv – 08. 12. 2013. godine 





Organizacija: Planinarski klub Soko Cetinje i Planinarski klub Pestingrad Kotor
Vodič: Igor Stjepčević
Mjesto i vrijeme okupljanja: Autobuska stanica u 7:45h
Broj učesnika: 24
Vremenski uslovi: Sunčano
Vrijeme polaska: 8:00h
Dolazak u Stoliv: 9:05h
Početak uspona: 9:30h
Vrijeme dolaska poslednjeg planinara na vrh: 12:00h
Početak spusta: 13:10h
Dolazak u Prčanj: 15:30h
Završetak ture: 16:10h
Ukupno trajanje ture: 6:40h

Opis ture:
Na udaljenosti od oko 10km od Kotora, i 7km od Tivta, a preko puta Perasta, nalazi se malo ribarsko naselje iz 14. vijeka, Stoliv, koji je i bio mjesto okupljanja naših planinara. Osim po tradicionalnoj Kostanijadi, ovaj kraj poznat je i po čuvenim “Danima Kamelije”, koju su stolivski moreplovci donijeli iz Japana tokom 18. vijeka.
Donji Stoliv, koji se nalazi na samoj obali mora, bio je polazna tačka ove planinarske ture koju smo realizovali u saradnji sa prijateljima iz PK “Pestingrad” iz Kotora. Od ovog mjesta se starim kamenim putem, kroz šumu, stiže do Gornjeg Stoliva, poslije nešto više od 1km pješačenja. Ovaj kraj, koji se nalazi u prelijepoj kestenovoj šumi, leži na oko 260 mnm, a sa te visine se već pruža nevjerovatan pogled na orjenski masiv sa jedne, i lovćenski sa druge strane, dok u samoj sredini svojom ljepotom plijeni kotorski zaliv.
Nakon obilaska Gornjeg Stoliva, markirana staza dalje vodi do prevoja Kalvarija, koji je pogodan za pravljenje malo duže pauze, jer nakon “stolivske” strane, u kojoj u ovom dijelu godine vlada duboki hlad, učesnici ture se po prvi put susrijeću sa zracima decembarskog sunca.
Sa ovog prevoja nemarkirana staza se dalje nastavlja u pravcu zapada, kroz pitomu grabovu šumu do samog vrha koji se nalazi na visini od 712mnm, ujedno i drugog po visini, na masivu Vrmca.

Nakon jednočasovne pauze i uživanja u čarima kotorskog i tivatskog zaliva, orjenskog i lovćenskog masiva, počeli smo spust istim putem do prevoja Kalvarija pa konjskom stazom do Vrdola (,450m). Kako je na samom početku ova tura zamišljena kao tura kružnog tipa, započeo je povratak markiranom stazom niz Žuti pijesak, do priobalnog naselja Prčanj koji je trajao nešto više od 2h. Nakon kraće pauze u ovom kraju, nastavljen je put ka našoj početnoj tački, čime je poslije 6:40h ova tura i okončana.

Savladana visinska razlika iznosila je 712m, dok je dužina pređene dionice iznosila oko 10,5km.

                                                                                                                                 Dušan Kaluđerović







Sunday 1 December 2013

Rijeka Crnojevića – Poseljani – Dubova(Ljubotinj), 30.11.2013. godine





Organizacija: Planinarski klub Soko
Vodič: Đuro Martinovic
Mjesto i vrijeme okupljanja: Autobuska stanica 7:30
Broj učesnika: 24
Vremenski uslovi: Umjereno oblačno
Vrijeme polaska: 7:45
Dolazak u Rijeku Crnojevića: 8:15h
Početak ture: 8:20h
Dolazak u Poseljane: 11:20h
Polazak iz Poseljana: 12:20h
Završetak ture: 15:20h
Ukupno trajanje ture: 7h
Zahtjevnost ture – laka


Opis ture:

U okviru planiranog vremena naša grupa od 24 planinara stiže u Rijeku Crnojevića odakle makadamskim putem uz lagani uspon, pored lovišta, stižemo do sela Mracelji, kroz koje prolazimo bez dužeg zadržavanja.Nakon nekih 40 minuta pješačenja od sela Mracelji stižemo na mjesto prigodno za jednu kraću pauzu od oko 20minuta,nakon čega počinjemo sa spustom. Laganim hodom silazimo do prioblanog sela Poseljani,jednog od najljepših na Skadarskom jezeru.Ono se nalazi u klancu seljanskog potoka,a osim prirodne ljepote (vodopada i potoka) odlikuje se i arhitekturom kamenih kuća, mlinova (čak njih 14) i svoltanih mostića koji su stari i do 300 godina. Nakon pauze od 1 sat koji je bio rezervisan za hranu,piće,odmor,fotografisanje i uživanje na obali Skadarskog jezera, nastavljamo opet uzbrdo, i uz fantastičan pogled na jezero idemo kroz ljubotinjsko selo Njive.Dobro markiranom stazom na kojoj  nailazimona zanimljive  umjetničke postavke koje su ostaci zadnjih Cetinjskih bijenala,stižemo u Smokovce odakle makadamskim putem idemo do Dubove,dje nas je čekao prevoz kojim smo krenuli nazad u Cetinje.

Savladana visinska razlika na ovoj turi iznosila je oko 500m. Dužina staze od polazne tačke do krajnje tačke iznosila oko 15km.


                                                                                                                                       Đuro Martinović