Friday 31 January 2014

Treštenik (1489mnm), Lovćen - 26. 01. 2014.godine

Treštenik (1489mnm), Lovćen

Organizacija: Planinarski klub Soko Cetinje

Vodič: Dušan Kaluđerović
Mjesto i vrijeme okupljanja: Lovćenska ulica u 9:00h
Broj učesnika: 14
Vremenski uslovi: Sunčano
Vrijeme polaska: 9:10h
Dolazak na Ivanova Korita: 9:40h
Početak uspona: 9:55h
Vrijeme dolaska na vrh: 11:15h
Početak spusta: 11:45h
Završetak ture: 14:30h
Ukupno trajanje ture: 4:35h
                                                       
Opis ture:
Čar prvog ovogodišnjeg snijega, koji je prekrio vrhove lovćenskog masiva, natjerala nas je da ostavimo gradsku svakodnevnicu i da se otisnemou ispitivanje neopisive bjeline. Usnula priroda i bukova šuma prekrivena snijegom tog dana pričali su priču jezikom razumljivim svima. Bila je to priča koja je podsjećala na bajke braće Grim, u kojima junaci koračaju nekim nestavrnim predjelima koji postoje samo u ljudskoj mašti.
  
Članovi planinarskog kluba Soko, u nedjelju 26. 01. 2014. godine bili su dio te priče.

Treštenik (1489mnv), vrh u samom srcu nacionalnog parka Lovćen bio je naša destinacija tog dana. Povoljni vremenski uslovi išli su nam na ruku, pa je hodanje po snijegu bilo u velikoj mjeri olakšano. Polazna tačka bila je na Ivanovim koritima (1270mnm), gdje smo u pravcu juga počeli uspon kroz gustu bukovu šumu. Hodanje sniježnim serpentinama znatno olakšavaju prvi u koloni koji svojim čvrstim koracima tabaju suv rastresit snijeg, ostavljajući tragove na koje se nadovezuju velike i male stope ostalih planinara. Dolazak na vrh predstavlja poseban doživljaj. Nakon 1:30 vremena hoda, svih 14. učesnika našlo se na čistini trešteničkog vrha sa kojeg nam se ukazao nevjerovatan pogled na najviše vrhove Lovćena i centralni dio Crne Gore, masiv Prokletija, kučkih planina i Komova. To je prizor koji ostavlja snažan trag u sjećanju, tako da su uložen trud, promrzle ruke i lica vrijedili samo zbog tog trenutka.

Tog dana, vrijeme provedeno na vrhu bilo je idealna prilika da se uživa u kontrastima prirode. Sa jedne strane stajali smo na planinskom vrhu usnulom pod nanosima snijega, dok smo sa drugestrane posmatrali veći dio naše zemlje u kojima su neobično visoke temperature najavljivale prerani dolazak proljeća. Planinski vijenci mamili su naš pogled ka sjeveru i istoku, a šapat mora nas je zvao ka zapadu i jugu.

Nakon polučasovne pauze uslijedio je spust starom austougarskom stazom, kojom je grupa nastavila u pravcu jugozapada ka lovćenskom katunu Dolovi. To je bila idealna prilika da se spustimo do same sniježne granice i da jednom nogom kročimo u primorski pojas zaleđa, a drugom ostanemo u regiji okovanoj ledom i snijegom. Na putu ka Dolovima pred nama su se smjenjivale panorame Grblja, Tivatskog zaliva, Vrmca i padina Orjena. Sve su to bile slike koje se teško brišu iz sjećanja i koje zbog toga čine lovćenski masiv atraktivnim i uvijek primaljivim..

Tragovi koje smo ostavljali u snijegu, nakon hoda od 2:45h našli su svoj cilj na Ivanovim koritima, gdje se ova bajka i završila.Međutim, Lovćen nas danas mami iz grada sa novim nanosima snijega, pa nije isključeno da će ova bajka dobiti još koju stranicu.
Tog dana savladali smo visinsku razlikuu iznosuod oko 300m, dok je dužina dionice bila oko 10km.

                                                                                                                                  Dušan Kaluđerović







Plan akcija SPK ''Soko'' za 2014. godinu





Postovani clanovi i svi vi koji planirate to postati , ovdje mozete pogledati Plan akcija Sportskog planinarskog kluba "Soko" za 2014. godinu, koji je u zavisnostti od vremenskih uslova i interesovanja podlozan manjim izmjenama. U nadi da ce navedene akcije privuci Vase interesovanje, druzimo se na planinama i tokom ove godine. SPK Soko