Friday 30 September 2016

Treći rođendan Kluba – 01. 10. 2016. godine



Treći rođendan Kluba – 01. 10. 2016. godine
 

Poput tri furije, proletjele su već tri godine.

Tri je savršen broj. Pitagora ga je nazvao brojem dovršenosti (početak, sredina, završetak). Platon je podijelio duše na tri dijela. Tri su tekovine Francuske revolucije: sloboda, jednakost, bratstvo. Tri su Njutnova zakona. Imamo tri osnovne boje. U hrišćanstvu broj tri je božiji broj, jer označava sveto trojstvo: Oca, Sina i Svetog duha. U hinduizmu Bog se javlja kao Brahma, Šiva i Višna. Trojka je čuveni ruski ples. Trica je najpoželjniji pogodak u košarci. U bajkama, tri su princa, tri vile, tri pokušaja, tri želje. Treće je doba, treći svijet... neko je treći u ljubavnom trouglu. Često kažemo i treća sreća. Djeca u svojim igrama uvijek broje do tri. Iris ima tri latice koje simbolizuju: vjeru, mudrost i hrabrost… Nabrajanje završavamo sa tri tačke.

Gotovo da nema životne oblasti koju ne bismo mogli podijeliti na tri cijeline.
Kako svako pisano izlaganje čine tri komponente: uvod, razrada i zaključak, nakon uvodnog dijela, slijedi razrada najbitnijih klupskih akcija kao svojevrstan kolaž preduzetih akcija tokom treće godine našeg djelovanja.

Prateći svoj ritam i gradeći osoben stil krojili smo svaku svoju planinarsku akciju. U treću godinu rada zakoračili smo sa najviših vrhova Talia, ostavljajući za sobom sjajan HD video zapis koji je poput vremeplova i druge mogao odvesti na putovanje po vrletima ove planine. Nacionalna turistička organizacija prepoznala je vrijednost našeg rada, te se video sa Talia našao na njihovom sajtu.

Vođeni smislom za lijepo, izazovno i drugačije birali smo planinarske ture, mijenjali ih i razvijali kao kompozitor temu svoje sonate. Tako će u kompoziciji naših života zauvijek ostati motivi sa obronaka Orjena, Rumije, Lovćena prelivenih pastelnim bojama jeseni.
Da je svaki kilometer zimi tri kilometra, uvjerili smo se tokom zimskih uspona na Bjelasicu, Žurim, Žijevo… Nizale su se ture sve dok ih ne zbrojismo 100! Bio je to povod za još jedno klupsko slavlje i prekrasan vatromet. U toj fatalnoj sekundi kada se hiljade varnica raspršilo nebom dat je znak za novi ciklus akcija na dugoj planinarskoj stazi.

Smjenjivali su se prizori sa svakom novom akcijom. Uvjerili smo se da ono što dolazi iz srca dolazi do srca. Nas je dovelo do srcolikog Trnovačkog jezera. Zov visine nas je odveo na velelepne visove bosanskog i crnogorskog Maglića, te albanskog Velikog vrha (Maja e Madhe)… A najveća je radost kada čovjek dobije ono što je odavno spoznao kao svoj san, kada dobije ono čemu je sebe posvećivao godinama i kada ga svaka staza, vodi upravo ka tom cilju. Svoj san ostvario je naš član, našavši se na najvišem vrhu austrijskih Alpa, Grossglockneru.

U prethodnih godinu dana stranice planinarskih knjižica oslikali su pečati sa brojnih vrhova Durmitora, Komova i Moračkih planina. Oni nisu samo potvrda ispenjanog vrha, oni su utisnuta sjećanja na sve te okomite vrleti, uske tjesnace, guste šume, boje, mirise, zvukove, koji se u našim glavama ponavljaju kao tema s varijacijama.

Kažu da u nužnosti nema čarolije. Ekološke akcije, kao i akcije markiranja, krčenja i adaptiranja planinarskih staza su nužne. Međutim, mi smo i od takvih akcija napravili magiju. Ona se nije desila preko noći, već dugotrajnim i napornim radom. Na taj način stazu koju smo dobili na održavanje, a koje je ličila na napušteno kraljevstvo obraslo u korov i makiju, pretvorili smo u jedan lijep vrt za šetnju. Tako su se stazom od Cetinja do Rijeke Crnojevića, prošetali naši sugrađani. Obradovao nas je masovan odaziv, ne samo Cetinjana, već i rekreativaca i ljubitelja prirode iz okolnih gradova.

Nismo zaboravili ni stazu na Đinovom brdu koju redovno održavamo, a koja je postala omiljeno popodnevno šetalište u našem gradu.
U danima koji slijede, očekuju nas markirantski radovi koji odgovaraju praktičnim potrebama šetača, planinara i drugih zaljubljenika u prirodu i koji će stazu od Rijeke Crnojevića do sela Poseljani učiniti dostupnijom i olakšati snalaženje.

Opseg naših aktivnosti čine i brojni sastanci i sjednice na kojima se projektuju akcije, plasiraju ideje, ali i druženja i razmjena znanja i doživljaja sa drugim planinarima, jer svaka nova misao, informacija i iskustvo su poput novog koraka koji vas može odvesti do željenog cilja.

Zaključićemo da su protekle tri godine za nas bile kao tri Gracije. Donijele su nam mnogo ljepote, radosti i zadovoljstva. Tri godine, kao tri tona koja tvore sazvučje, i taj melodičan sklad tonova je nešto što se prepoznaje i pamti.

Ulazak u četvrtu godinu postojanja obilježiće svečani trenutak, kada se lampioni želja vinu u nebo i kada svako od nas zamisli tri želje… A, da li će se one ostvariti!?
Ne zaboravite, mi smo kreatori njihovog ostvarenja!

 









Sportski planinarski klub "Soko"
Oktobar 2016. godine

Prutaš (2393mnm) i Škrčka jezera - 25. 09. 2016. godine

Prutaš (2393mnm) i Škrčka jezera - 25. 09. 2016. godine

Organizacija: Planinarski klub Soko Cetinje
Vodič: Biljana Kojić
Mjesto okupljanja: Autobuska stanica u 7h
Broj učesnika: 5
Vremenski uslovi: Sunčano
Početak ture: 10:00h
Dolazak na Prtutaš: 12:20h
Dolazak na Veliko škrčko jezero: 14:20h
Završetak ture:17:50h
Ukupno trajanje ture: 7:50h









 

Saturday 10 September 2016

Minin bogaz (2387m) i Bezimeni vrh (2487m), Durmitor - 03. 09. 2016. godine

Minin bogaz (2387m) i Bezimeni vrh (2487m), Durmitor - 03. 09. 2016. godine

Organizacija: Planinarski klub Soko Cetinje
Vodič: Dušan Kaluđerović
Mjesto okupljanja: Autobuska stanica u 6h
Broj učesnika: 3
Vremenski uslovi: Sunčano
Početak ture: 9:00h
Dolazak na Minin bogaz: 12:00h
Dolazak na Bezimeni vrh: 15:00h (13:30h)
Završetak ture:19:30h
Ukupno trajanje ture: 10:30h










Maja e Madhe (2552mnm), Prokletije - 27. 08. 2016. godine

Maja e Madhe (2552mnm), Prokletije - 27. 08. 2016. godine

Organizacija: Planinarski klub Soko Cetinje
Vodič: Dušan Kaluđerović
Datum polaska: 26. 8. 2016. godine
Datum uspona: 27. 08. 2016. godine
Broj učesnika:4
Vremenski uslovi: Sunčano
Početak ture (Vusanje): 6:00h
Dolazak u Runice: 9:00h
Dolazak na vrh: 15:00h
Završetak ture:19:30h
Ukupno trajanje ture: 13:30h