Saturday 12 July 2014

Kanjon rijeke Škurde – 04. 07. 2014. godine



Kanjon rijeke Škurde – 04. 07. 2014. godine



Organizacija: Planinarski klub Soko
Vodič: Rajko Drecun
Broj učesnika: 3
Početak spusta u kanjon: 10:10h
Izlazak iz kanjona: 15:10h
Ukupno trajanje spusta: 5h
Zahtjevnost ture – alpinistički




Opis ture:

Tročlana ekipa planinara iz našeg kluba ujutro oko 7 sati krenula dugo planirani, atraktivni spust kanjonom rijeke Škurde. Naoružani potrebnom opremom (užad, pojasevi, šlemovi itd.), dobrom voljom i nestrpljenjem da se što prije stigne do ulaza u kanjon koji se nalazi na oko 640 mnv, koji počinje sa branom iz vremena Austro-Ugarske. Dolazimo do njeguškog zaseoka Krstac  gdje jedan član naše ekipe izlazi iz auta uzima veći dio opreme i nastavlja spustom pješačkom stazom do samog ulaza u kanjon, gdje će sačekati ostala dva člana naše ekipe koji će ići do Kotora sa autom, a iz Kotora dobro poznatom pješačkom stazom do trećeg člana ekipe i do Austro-Ugarske brane dje počinje  glavni dio naše male avanture.

Za sami ulaz u kanjon je naravno potrebno, uže jer nas čeka vertikala od oko 30 metara, prvi član naše ekipe naoružan sa velikim oprezom i dobrim raspoloženjem kreće sa spustom u kanjon rijeke Škurde. Nakon prvog spusta čekala nas je jos jedna veća vertikala kojom se sva tri člana ekipe spuštamo i nastavljamo dalje kanjonom koji u nastavku donosi nekoliko uzastopnih kaskada kojima prolazimo bez velikih problema. Kanjon je inače obezbijedjen sa spitovima i klinovima koji su relativno novi. U nastavku nas očekuje pješački spust uglavno po eksponiranom i po malo surovom terenu, što se i da za očekivati naravno zbog same činjenica da samo dva mjeseca ranije kroz njega nemoguć spust za čovjeka zbog bujica vode od same rijeke i njenih pritoka koji vjerovatno iz godine u godinu svojom silinom mijenjaju lice kanjona. I tako nakon 5 sati nezaboravne avanture u kanjonu u kojem nas je očekivalo ne mali broj kaskada od 3 do 45  metara, vodopada i malih bazena kroz koje su neki članovi rado, a neki nerado morali proći, a ujedno se i malo osvežiti od vrućine koja nas je pratila cijelom dužinom kanjona, dolazimo do izlaza koji niko od nas nije priželjkivao. Već po malo umorni, puni utisaka, sa svom našom opremom, sa osmijehom i zadovoljni zbog uspješnog spusta kroz atraktivmi kanjon, pozdravljamo se sa njime i njegovim dražima i izazovima, do sledećeg spusta koji će naša ekipa ubrzo morati opet organizovati, da bar još jednom iskusimo čari ovog prelijepog mjesta.

Pješačkom stazom puni utisaka dolazimo do auta u koji pakujemo našu opremu i krećemo ka našoj polaznoj tački tj. Cetinju, gdje ćemo našim prijateljima pričati i pokušati dočarati bar jedan djelić naše avanture, a za koju smo obećali jedni drugima da ćemo bar još jednom ponoviti.

Tekst: Đuro Martinović
Foto: Rajko Drecun 





 

No comments:

Post a Comment