Monday 24 February 2014

II Edukativna radionica

Osnove planinarenja i planinarska oprema – 22. 02. 2014. godine



             

               U prostorijama Izviđačkog odreda „Gojko Kruška“ koje članovi SPK „Soko“ koriste još od svog osnivanja, u subotu 22. 02. 2014. godine, održano je predavanje na temu „Osnove planinarenja i planinarska oprema“.
Tokom dvočasovne prezentacije koju je držao naš član i iskusni planinar Rajko Drecun, prisutni su imali priliku da se bolje upoznaju sa samim osnovama planinarenja, kao i da na licu mjesta vide kakva je sve oprema neophodna da bi se pojedinac bavio ovim vidom rekreacije.

Planinarenje ne podrazumijeva samo hodanje u prirodi, već je ono jedan kompleksan proces koji obuhvata gotovo sve čovjekove djelatnosti koje su direktno i indirektno povezane sa kretanjem i boravkom u prirodi. Ne postoji jedinstven odgovor na pitanje „Zašto ljudi odlaze u planine?“, jer svaki pojedinac ima svoje motive, ciljeve i svoj način shvatanja planinarenja. Ali, planinarenje se prije svega temelji na zajedništvu i uzajamnom djelovanju, sa ciljem savladavanja prirodnih, ali ujedno i vlastitih psihofizičkih prepreka.

U zavisnosti od ambicija, planinarenje svakom pojedincu nudi širok spektar aktivnosti, od lakih rekreativnih tura, preko visokogorstva, pa sve do alpinizma. Međutim, za bilo koji tip planinarske aktivnosti potrebna je određena oprema, pa ona ide u rasponu od opreme za lake ljetnje ture, preko opreme za zimske ture, do opreme za oblast alpinizma. Na osnovu svega toga, članovi ove radionice su imali priliku da se upoznaju sa svom opremom, teorijski da prođu osnovne principe upotrebe iste, ali i da se upoznaju sa mogućim posledicama koje se mogu javiti zbog nepravilnog rukovanja sa određenim planinarskim „alatkama“.

Na osnovu interakcije između predavača i prisutnih, koja je bila i više nego kvalitetna, može se izvesti zaključak da je ova edukativna radionica, druga po redu, u potpunosti ispunila očekivanja. SPK „Soko“ zahvaljuje se svim gostima i članovima na prisustvu.


                                                                                                                       Dušan Kaluđerović

















No comments:

Post a Comment