Wednesday 1 October 2014

Prva godišnjica Kluba - 01. 10. 2014. godine



Prva godišnjica Kluba – 01. 10. 2014. godine




Tačno je 365 dana za nama. Ni manje, ni više nego godina dana od kada smo stavili prvo slovo na papiru i od kada je „Soko“ kao planinarski klub počeo dobijati svoje obrise.
Iako je period od godine dana relativno kratak, za stvaranje jedne sportsko - rekreativne organizacije je možda čak i najteži. Odluka o osnivanju, Statut i bezbroj drugih pravilnika i rješenja bili su potrebni da bi Klub mogao formalno - pravno funkcionisati i kao takav djelovati u planinarskom svijetu.

Za nama je veliki broj klupskih sastanaka koji su se zahvaljujući Izviđačkom odredu „Gojko Kruška“, u čijim prostorijama su se isti održavali, od samog početka odvijali bez ikakvih problema. Na tim sastancima su se rađale ideje o organizaciji i djelovanju Kluba, kako u periodu do jedne godine, tako i dugoročno. Iako malobrojna i mlada, ekipa koja je radila na svemu tome uspjela je da za ovaj period proslavi ime Sportskog planinarskog kluba „Soko“ na najljepši mogući način. 


Cjelokupan plan djelovanja bio je osmišljen na način da se sve akcije organizuju u skladu sa trenutnim mogućnostima i bez ikakvog pritiska. S tim u vezi, prve mjesece djelovanja obilježile su ture koje spadaju u kategoriju lakih i srednje kondiciono zahtjevnih tura, što je imalo za cilj uključivanje što više novih ljudi. U tome smo i uspjeli, pa je na našim akcijama u prosjeku bilo oko 30 učesnika. Kao dokaz velike uspješnosti tih akcija govori činjenica da je većina tih učesnika ostala aktivna do dana današnjeg. Većina njih je spoznala onu pravu stranu planinarenja, što je dovoljan motiv da u ovim vodama i ostanu.


Zahvaljujući relativno blagoj zimi, održao se kontinuitet tura, pa smo u periodu januar – april organizovali veliki broj planinarskih tura u centralnom dijelu Crne Gore, od čega je većina njih bila edukativnog karaktera, jer su podrazumijevale posjetu starim istorijskim lokacijama. Već od maja mjeseca krenule su kondiciono zahtjevnije ture u istočnom i sjevernom dijelu Crne Gore, na kojima se osjetio značajan pad interesovanja. Glavni razlog tome je dijelom kondiciona, a dijelom tehnička nepripremljenost učesnika.

Tokom prve godine postojanja, Sportski planinarski klub „Soko“ uspio je uspostaviti saradnju sa velikim brojem klubova iz zemlje i regiona. Naši članovi su bili učesnici brojnih manifestacija u organizaciji drugih klubova, ali je SPK „Soko“ bio i domaćin prvog „Soko kampa“, koji je na padinama Lovćena okupio oko 70 učesnika. Na trodnevnoj manifestaciji bilo je vremena za planinarenje, edukaciju, zabavu, ali i ekološke aktivnosti. Ova manifestacija od samog starta nije zamišljena da ima fiksni datum i da se održava na istom mjestu, pa je u narednim godinama možemo očekivati u različitim godišnjim dobima i na različitim lokacijama. Bitno je istaći da su naši članovi bili i učesnici mnogobrojnih takmičenja, na kojima su ostvarili zapažene rezultate, što je dodatno doprinijelo širenju imena Kluba.

Iza iscrpljujućeg rada našeg tima, u prvoj godini postojanja, stoje edukativne radionice, ekološke akcije, veliki broj planinarskih tura, ali i jedan međunarodna ekspedicija, koju smo realizovali zajedno sa članovima SRD „Javorak“ iz Nikšića.

Klub je radio i na sopstvenoj promociji, pa je tu svrhu pokrenut i zvanični blog, ali pored toga treba pomenuti i promocije putem raznih portala, elektronskih i štampanih medija. Sve je to rađeno sa ciljem informisanja javnosti o postojanju jednog novog kluba, pa kao posledicu toga danas imamo rezultat da je naš Klub poznat i van granica naše zemlje. Danas iza našeg rada stoji oko pedesetak planinskih izvještaja koji su u velikoj mjeri obogatili planinarsku literaturu na ovim prostorima.


U periodu koji slijedi, akcenat će biti stavljen na edukaciju članova sa ciljem sticanja raznih licenci i dozvola, kako bi Klub u što kraćem vremenskom periodu postao dio raznih organizacija i saveza. Širenje planinarske priče i uključivanje što većeg broja sugrađana u naše aktivnoti biće jedan od naših zadataka, kako bismo kao veća i jača zajednica lakše ostvarivali klupske ciljeve i zadatke. Vođenjem takve politike jačaće svi organi Kluba, što će doprinijeti kvalitetnijoj i lakšoj organizaciji ekspedicija, kojima ćemo u budućnosti biti posvećeni.

Na osnovu postignutih rezultata tokom prve godine postojanja, može se izvući zaključak da Sportski planinarski klub „Soko“ rapolaže mladim ljudima i energijom koji obećavaju i od kojih se tek očekuju značajniji rezultati. Stoga, možemo reći da je SPK „Soko“ ime koje se na jedan lijep način ucrtalo na planinarskoj mapi Crne Gore, i koje će tek da priča svoju priču.







 

 



No comments:

Post a Comment