Thursday 22 February 2018

PUEZ GEISLER / ODLE 07. - 08. 08. 2017. GODINE



P U E Z   G E I S L E R  /  O D L E      07.  -  08. 08. 2017.  G O D I N E


Organizacija: SPK „Soko“,
Broj učesnika: 4,
Minimalna visina: Malga Zannes n/v 1685m,
Maksimalna visina: Forchella della Roa n/v 2617m,
Dužina staze: 28 km,
Visinska razlika pri usponu: 1600m,
Visinska razlika pri spustu: 1450m,
Vremenske prilike: umjereno do pretežno oblačno,
Vrijeme (sa pauzama): Zanser Alm/Malga Glatch (’45); Malga Glatch-Forchela Furcia (2,00h), Furcela Furcia-Forchella della Roa (1,00h); Forchella della Roa-Monte Seceda (2,00h), Monte Seceda-Zannser Alm (2,00h),
Korisne info: cijena parkinga Zannser Alm 5.00€.

U sklopu masiva Dolomiti di Gardena e di Fassa, nalazi se park prirode pod zaštitom UNESCO-a, Puez Geisler/Odle. Obuhvata prostor atraktivnih alpskih dolina Val Gardene/Grödnertal, Val di Funes/Villnößtal, Valle Isarco/Eisacktal i Alta Badia.

Planinski lanac ovog parka čine tri zasebne skupine planina, koje se međusobno razlikuju po obliku, smjeru pružanja i položaju. Grupa Odle/Geisler(njem.) ističe se planinama Odle di Funes. Njih karakteriše vijenac zbijenih i izoštrenih šiljaka, koji se okomito izdižu, formirajući prirodni bedem između dolina Val di Funes i gornje Val Gardene. Najviši vrhovi ovog masiva i cjelokupnog parka su Sass Rigais n/v 3025m i Cima Furchetta n/v 3025m. Južni dio ovog bedema čine Gruppo di Odle Fermede sa najvišim vrhom Grande Fermeda n/v 2873m i Monte Seceda n/v 2519m.

Skupina Puez pruža se u smjeru sjeverozapada, pri čemu je sjeverni dio ovog masiva nastavak Odle skupine, ali se od njega bitno razlikuje po visini i obliku. U ovom dijelu dominira vrh Piz Dulede n/v 2909m. U smjeru zapad – istok postiru se vrhovi zapadnog i istočnog Puezspitze n/v 2918m i n/v 2913m. Južni dio masiva je visoki plato sa velikim brojem vrhova od kojih je najpoznatiji Col de Puez sa n/v 2725m.

Treću grupu tvori planinska skupina Plose-Putia koja se nalazi na krajnjem sjeveru, vidno izolovana, te upravo zbog svog položaja pruža odličan pogled na cjelokupan prostor ovog parka. Sastavljena je od planina Odle di Eores, koja se pruža od doline Val di Funes, do doline Valle di Eores, a poznata je po stazi Alta via Günther Messner, te planina Sass de Putia/Peitlerkofel n/v 2875m i podgrupe Plose.

Puez-Odle je jedan od najslikovitijih planinskih masiva u Dolomitima. Pored intenzivne vizuelne aktivnosti, pruža i širok spektar mogućnosti za realizovanje planinarskih tura različitih vrsta, od slobodnog penjanja, penjanja stazama via ferrata, a na ovom prostoru nalazi se na desetine staza za jednodnevno i višednevno pješačenje i oko 33 cirkularne staze.

Napuštajući Chuisu, upućujemo se ka još jednom planinskom prevoju Passo delle Erbe/Würzjoch i našim domaćinima, porodici Messner u planinskoj vikendici Halslhüette, podno planine Sass Putia.
Prije uključenja na zavojiti planinski put, dočekalo nas je maleno selo San Pietro i dolina Val di Funes. Senzacije nas i dalje preplavljuju. Taman kad pomislite da ste napunili emotivne rezervoare, u svakom kutku, pri svakom pogledu, iznova izviruju nove slike...
I baš tamo gdje se nebo protezalo u pravcu nejasnog horizonta, kumulativni vrhunci Odlea, usmjereni i napeti poput oštrica, poentiraju nas. Ove okamenjene, potentne strijele, predmet su divljenja i neizostavan motiv svih predstava o Dolomitima. Razapeta strijela pokazuje samo jedan obavezan smjer kretanja. Držimo se tog pravca koji nam otvara pogled na nezaboravan vidik. I dok se nebo pretapa u plavetnilo bez ijednog oblaka, vrhunci Odlea uzdižu se iz njedara ustalasanih padina. Pratimo blaga talasanja njihovih linija i čini nam se da vrhovi slobodno i nesputano lebde ka visinama, nagore... Iako oku jedva dohvatljivi, naše srce su odavno zatočili. Ove „igle“, (Odle na ladinskom upravo nose to značenje), kada se jednom zariju, ostaju u srcu zauvijek!

Kada je Sunce s neba odlutalo i izdužene sjenke oštrih rubova ispunile prostor, stižemo u Ranuihof, samostojeću farmu smještenu na pašnjacima i livadama Ranuia. Mala barokna crkva San Giovanni, okružena blagim obroncima, svojom ljepotom upotpunjuje prostor. Sagrađena je 1744. godine i svojom malenom formom daje milost cijelom pejzažu. Jedino njen toranj, kupolastog oblika prkosi veličanstvenim Odle vrhovima, kao da ih izaziva, uvjeren u nadmoć svoje ljepote.


Iako uzvišenost i goletnost najviših vrhova Sass Rigaisa i Furchetta prosto prizivaju da im otrčite u zagrljaj, najbolji način da, skoro do najsitnijih detalja, upoznate Odle di Funes, jeste da iscrtate kružnicu oko ovog planinskog bedema.

Na početnu tačku kružne ture, parking Zannser Alm n/v 1685m dolazimo sledećeg jutra, nešto prije 10:00h. Zannser Alm nalazi se na kraju doline Val di Funes i predstavlja ishodište za brojne planinske ture. Staze i puteljci, međusobno ispreplijetani vode na sve strane. Mi smo stupili na široku makadamsku stazu oznake br. 36  koja vodi kroz gustu borovu šumu u pravcu Malga Glatsch n/v 1902m. Vrhovi Odlea kriju se iza borove šume, gubeći se u njihovom zelenilu i samo povremeno naslućujemo njihove konture. Do doma Glatch stižemo za nekih 45 minuta laganog hoda. Pogledom tražimo najviše vrhove masiva, ali oni su već bili potpuno sakriveni iza teške horizontalne trake od oblaka, čvrsto stegnute, očigledno bez namjere da skorije popusti i razotkrije ih...

Niska oblačnost koja se tog jutra nadvila nad dolinom tjera nas da ubrzamo korak budući da nas očekuje duga i naporna tura.
Od doma Glatsch put se račva, a mi skrećemo ulijevo i nastavljamo dalje uskom šumskom stazom koja nas spaja sa putem Adolf Munkel Weg, jedne od najpoznatijih hiking staza u Dolomitima, usječene ispod impresivnih sjevernih litica Odlea. Od uključenja na stazu pratimo smjer za planinski dom Tschantschenon, do kojeg vodi putokaz sa oznakom rute br. 6. U blizini se nalazi most preko kojeg kružno nastavlja staza Adolf Munkel.
Međutim, mi tumaramo dalje, penjući se stepenastom kolskom stazom do prevoja Furcela de Furcia n/v 2293m. Travnati prevoj je odlično mjesto za odmor i još bolji vidikovac za osmatranje okoline. U radijusu od nekoliko stotina metara pogled se širi na prostranu dolinu Val di Funes, na jednoj i Val Badiu, na drugoj strani.


Vrhovi Odlea i dalje se kupaju u pepeljastoj, maglenoj kupki, a planina sve više podliježe atmosferskim efektima. Na nebu se uočava rusvaj tmurnih oblaka koji vulkanski čekaju da buknu i preliju predio kišnim kapima. Poprilično je napeto iznad procjepa Forchella della Roa, uskog tjesnaca koji razdvaja planine Odle di Funes od Puez skupine. Koncentracija modroplavih nijansi ispunjava prostor, šireći dojam da je atmosfera zasićena mirisom kiše. Planina sve više poprima atmosferski dah i izgleda nam kao oštrica noža koja se zasjekla u turobnu maglenu masu. Pitam se gdje je sad boginja Fortuna da nam udijeli malo sreće sa vremnom! 


Vjerujući da će nas sreća ipak pronaći, nastavljamo dalje. Upravo je Forchella della Roa n/v 2619m naša sledeća tačka na ovoj planinskoj kružnici. Da bismo je dosegli, uključujemo se na stazu poznatu kao Alta via della Dolomiti no 2, prateći oznaku br.3. Staza najprije sječe travnatu padinu prevoja Furcia, a potom nas spaja sa strmim siparom. Teren je izuzetno krušljiv, a penjanje dodatno ometa snažan vjetar, koji pomahnitalo struji. Međutim, cik-cak stazom savladavamo sipar i izlazimo na plato koji razdvaja Puez i Odle. Stojimo na najkraćem rastojanju između dva planinska diva, dok oni gledaju jedan drugome u oči, odmjeravajući snage. Furiozni naleti vjetra onemogućavaju nam duže zadržavanje na platou, dok nas kiša, zaobilazi. Odavde, put se rastače. Lijevo vodi uzana stazica do Forchelle Nives i vrha Piz Dulede, ali nas je, prema planu, slijedovao laganiji spust u Val Gardenu. 

 
Sa druge, zapadne strane Odlea dočekuju nas bolje vremenske prilike. Visoki vrhovi, kao prirodne barijere, zadržali su oblake iznad Val di Funes doline, pa se Val Garednom krećemo znatno rasterećeniji. Konačno dobijamo priliku da sagledamo okomite litice Odlea u svojoj punoj veličini i oštrini. Krećemo se laganom, utabanom stazom br.2 i 2B preko zatalasanih pašnjaka Gardene, posutim runolistom. Prelazimo preko suvog korita potoka, slijedeći put koji krivuda i šara vodeći nas uz brdo, naviše.

Sa suprotne strane, u prvi plan izbija gorostasni Col de la Pieres n/v 2747m, čije se strane uzdižu visoko iznad doline, a krasi ga impresivna terasa, sa odličnom panoramom na susjedne skupine vrhova, džinovski dvorac Sella grupe i veliku stijenu Sassolungo/ Langkofel.
Ubrzo, susrijećemo se sa neobičnom prirodnom skulpturom Pieralongia n/v 2290m. Rogate stijene dominiraju dolinom i kao trofej iz lova, ponosno ukrašavaju predio. U blizini se nalazi planinarski dom, i poprilično je živo i veselo u njegovoj okolini. Dječica razdragano skakuću, njihovi glasići odzvanjaju dolinom, mješajući se sa ritmičnom kadencom alpskih zvona koja dopiru sa okolnih pašnjaka. Svuda naokolo rasuta su stada, pa ne čudi što svako malo na stazi nailazimo na prepreke u vidu drvenih taraba interesantne izrade, tako da neke preskačemo, neke rotiramo, ili jednostavno otvaramo...


Uska staza kojom smo pješačili završila se dovevši nas do vrha Monte Seceda n/v 2519m. Seceda je pitoma, travnata padina, po kojoj su razbacane malene planinske kuće, tkz. Malge. Zbog povoljne konfiguracije terena na ovoj planini se nalazi jedno od poznatijih ski centara u Val Gardeni. Seceda je poznata i kao fantastičan vidikovac, sa kojeg se prostire panoramski pogled na vrhove Male i Velike Fermede. Ovaj kadar jedan je od najčešćih motiva sa razglednica, planinskih brošura i knjiga.
Ni mi ne propuštamo priliku da zabilježimo ovaj spektakularni momenat. Koračajući duž samog ruba Secede, posmatramo kako se magleni talasi valjaju i razbijaju o stijene, rasprskavajući se u vodenu paru. Ali, šum koji odjekuje, ne dopire od udara maglenih vala, već od osjetno snažnog lupanja srca. Nošeni maglovitim krilima, oštri špicevi Fermede prelamaju se i lome kao srčani impulsi koji struje tijelom. Prateći ritam i radost srca, shvatih da nam isto udaraju, kao da će se moje preliti u srce planine.


Monte Seceda je najjužnija tačka kružne ture. Sa vrha se spuštamo do uključenja  na stazu br. 6 odnosno, usjek Forchella dela Pana n/v 2490m, kroz čiji kuloar nas staza spušta nazad u Val di Funes.
Forchella della Pana je procjep, dubok, uzan, kao da odjednom padate u san ili propadate u začiju rupu. Spuštanje njime olakšavaju postavljene sajle i klinovi, kao i potporno stepenište načinjeno od stabala, tako da ga erozija ne moze potkopati. Oprezno se spuštamo rastresitim procjepom, dok se poput sijenki nad nama nadvijaju okomite litice Fermede. Vidljiva, promjenljiva šara njenog sjevernog lica, odaje utisak intenzivne i bujne geneze ove planine. Brazde i bore, snažno utisnute u kamenu, stvaraju višebojne slojeve stijena, od tamno crvene do modro zelene nijanse, tako da svojom živahnošću ublažavaju strog i oštar karakter hrida.
Drugi dio staze je manje strm i opasan, i lagano nas uvodi u šumsku stazu, po kojoj slijedimo priključak za dio puta Adolf Munkel, od kojeg pratimo smjer ka Malga Glatsch, odnosno Malga Zannesu.


Na parking stižemo oko 18:00h, čime zatvaramo krug, prešavši put prepun okuka i zavoja, uspona i spusta, uzdaha i izdaha... Na toj putanji, naročito su nam bila privlačna suprotna raspoloženja prirode - smirenosti i razbarušenosti neba, mliječno bijelih i zagasito sivih oblaka, te blagih i surovih predjela koja su se mijenjala pred našim očima, dajući poseban karakter ovoj turi.

Od parkinga nastavljamo u pravcu sela Santa Maddalena, nadajući se da ćemo dan na izmaku ispratiti uz jedan od najljepših alpskih pejzaža, koji oslikava svu ljepotu kontrasta dolomitskog krajolika. Zelena brdašca, ukroćeni vrhunci Odlea, plahovite šume i starinski zvonik pastoralne crkve Svete Madalene, nisu tema neke impresionističke slike, već  uobičajan alpski prizor, tako jednostavan, a tako snažan da u vama može podstaknuti samo najfinije osjećaje.

Tekst: Biljana Kojić
Fotografije: Dijana Borozan i Dušan Kaluđerović

No comments:

Post a Comment