Wednesday 11 December 2013

Donji Stoliv –Gornji Stoliv - Veli vrh (712m) – Prčanj – Donji Stoliv

 Donji Stoliv –Gornji Stoliv - Veli vrh (712m) – Prčanj – Donji Stoliv – 08. 12. 2013. godine 





Organizacija: Planinarski klub Soko Cetinje i Planinarski klub Pestingrad Kotor
Vodič: Igor Stjepčević
Mjesto i vrijeme okupljanja: Autobuska stanica u 7:45h
Broj učesnika: 24
Vremenski uslovi: Sunčano
Vrijeme polaska: 8:00h
Dolazak u Stoliv: 9:05h
Početak uspona: 9:30h
Vrijeme dolaska poslednjeg planinara na vrh: 12:00h
Početak spusta: 13:10h
Dolazak u Prčanj: 15:30h
Završetak ture: 16:10h
Ukupno trajanje ture: 6:40h

Opis ture:
Na udaljenosti od oko 10km od Kotora, i 7km od Tivta, a preko puta Perasta, nalazi se malo ribarsko naselje iz 14. vijeka, Stoliv, koji je i bio mjesto okupljanja naših planinara. Osim po tradicionalnoj Kostanijadi, ovaj kraj poznat je i po čuvenim “Danima Kamelije”, koju su stolivski moreplovci donijeli iz Japana tokom 18. vijeka.
Donji Stoliv, koji se nalazi na samoj obali mora, bio je polazna tačka ove planinarske ture koju smo realizovali u saradnji sa prijateljima iz PK “Pestingrad” iz Kotora. Od ovog mjesta se starim kamenim putem, kroz šumu, stiže do Gornjeg Stoliva, poslije nešto više od 1km pješačenja. Ovaj kraj, koji se nalazi u prelijepoj kestenovoj šumi, leži na oko 260 mnm, a sa te visine se već pruža nevjerovatan pogled na orjenski masiv sa jedne, i lovćenski sa druge strane, dok u samoj sredini svojom ljepotom plijeni kotorski zaliv.
Nakon obilaska Gornjeg Stoliva, markirana staza dalje vodi do prevoja Kalvarija, koji je pogodan za pravljenje malo duže pauze, jer nakon “stolivske” strane, u kojoj u ovom dijelu godine vlada duboki hlad, učesnici ture se po prvi put susrijeću sa zracima decembarskog sunca.
Sa ovog prevoja nemarkirana staza se dalje nastavlja u pravcu zapada, kroz pitomu grabovu šumu do samog vrha koji se nalazi na visini od 712mnm, ujedno i drugog po visini, na masivu Vrmca.

Nakon jednočasovne pauze i uživanja u čarima kotorskog i tivatskog zaliva, orjenskog i lovćenskog masiva, počeli smo spust istim putem do prevoja Kalvarija pa konjskom stazom do Vrdola (,450m). Kako je na samom početku ova tura zamišljena kao tura kružnog tipa, započeo je povratak markiranom stazom niz Žuti pijesak, do priobalnog naselja Prčanj koji je trajao nešto više od 2h. Nakon kraće pauze u ovom kraju, nastavljen je put ka našoj početnoj tački, čime je poslije 6:40h ova tura i okončana.

Savladana visinska razlika iznosila je 712m, dok je dužina pređene dionice iznosila oko 10,5km.

                                                                                                                                 Dušan Kaluđerović







No comments:

Post a Comment