Sunday 22 December 2013

Očinići – Hum (1415m) – Kuliješ (1357m) – Brajići

           Očinići – Hum (1415m) – Kuliješ (1357m) – Brajići – 21. 12. 2013. godine



Organizacija: Planinarski klub Soko Cetinje
Vodič: Neđo Kaluđerović
Mjesto i vrijeme okupljanja: Autobuska stanica u 8:30h
Broj učesnika: 16
Vremenski uslovi: Sunčano
Vrijeme polaska: 9:00h
Dolazak u Očiniće: 9:20h
Početak uspona: 9:25h
Vrijeme dolaska na vrh: 12:30h
Početak spusta: 13:30h
Dolazak na Kuliješ: 14:20h
Dolazak na Brajiće i završetak ture: 16:20h
Ukupno trajanje ture: 6:55h
                                                       
Opis ture:
Na udaljenosti od nekih 10-ak kilometara od Cetinja, a u podnožju NP Lovćen, nalazi se zaseok sela Očinići – Poljana, gdje je i bila polazna tačka ove planinarske ture. Šesnaesočlana ekipa, nakon jednog kilometra hoda u pravcu juga, stiže makadamskim putem u napušteni katun Krste, gdje nemarkirana staza dalje vodi u pravcu zapada ka Rucevim lokvama. Ovaj lokalitet karakterističan je po dobro očivanim ublima, koja su u periodu korišćenja okolnih katuna upotrebljavana za napoj stoke. U istom smjeru put, koji je u ovom periodu godine obično pod snijegom, dalje vodi preko Popovog kama do Ošje lokve, gdje se nalazi još jedan ubao koji su koristili Njeguški katuni. Pomenuti Popov kam, predstavlja lokalitet u blizini kojeg se nalazi granica između Majstora i očinićke teritorije.
Nakon obilaska Ošje lokve, mijenjamo smjer i idemo u pravcu juga kroz gustu bukovu šumu i uključujemo se na makadamski put koji sa jedne strane vodi na Malo i Veliko Konjsko – livade koje svojom površinom dominiraju na ovom dijelu lovćenskog masiva. U suprotnom pravcu, kojim smo mi nastavili, makadam vodi do tačke sa koje smo krenuli na ovu turu. Sa mjesta gdje se nalaze ostaci rampe koja je razdvajala budvansku opštinu od cetinjske (Manito počivalo), izvodimo uspon na sam vrh.

Uspon na Hum (1415mnm) najlakše je izvesti sa njegove južne strane, krećući se grebenski u pravcu sjevera. Po lijepom vremenu, sa samog vrha može se vidjeti masiv Prokletija, Kučkih planina, Komova, Rumije i Lovćena. Takođe, sa jedne strane svojom ljepotom plijeni Skadarsko jezero, dok se sad druge strane mogu vidjeti obrisi Jadranskog mora.
Povratak do makadamske ceste izvodimo istim putem, nakon čega se opet uključujemo na stazu koja kroz gustu šumu vodi do vrha Kuliješ (1357mnm). U samom podnožju ovog vrha nalazi se trasa PPT “Orjen – Lovćen – Rumija”, kojom smo sa ovog vrha kroz nekih dva sata stigli do krajnje tačke – Brajića. 


Savladana visinska razlika iznosila je oko 700m, dok je dužina dionice bila oko 15km.

                                                                                                                                  Dušan Kaluđerović









Ostatak  galerije mozete posjetiti na nasem fejsbuk profilu.


No comments:

Post a Comment