Wednesday 6 November 2013

Velji Garač 1436m – 13. 10. 2013.Godine

Velji Garač 1436m – 13. 10. 2013.Godine

Organizacija: Planinarski klub Soko
Vodič: Dražen Bratičević
Mjesto i vrijeme okupljanja: Centralna biblioteka „Đurađ Crnojević“ u 8:00h
Broj učesnika: 23
Vremenski uslovi: Umjereno oblačno
Vrijeme polaska: 8:15h
Dolazak u Markovinu: 9:30h
Početak uspona: 9:45h
Vrijeme dolaska poslednjeg planinara na vrh: 13:00h
Početak spusta: 14:00h
Završetak spusta: 16:30h
Ukupno trajanje ture: 6:45h

Opis ture:
Magistralnim putem preko Bajica, Ćeklića, Resne, Čeva i Velestova stiže se u Markovinu (Gornja Markovina) udaljenu 40km od Cetinja, što i predstavlja polaznu tačku ove planinarske ture.Staza počinje sa magistrale (natpis i markacija su na samom asfaltu), makadamom ka kućama Vujovića. Markirana je, dobro vidljiva i počinje kaldrmisanim putićem. Uz blag uspon staza prvo prolazi kroz slabu grabovu šumu i nisko rastinje, da bi nakon zapuštenih par dolova, i velikog ubla po imenu Lera, uspon postao više eksponiran.Pri završnom dijelu preovladava kamenjar. Dobro markiranom stazom, turu je uspješno završilo 22 od 23 planinara. Zbog slabe fizičke pripremljenosti, jedan planinar je odustao od uspona na polovini puta. Kako je povratak sa ovog uspona planiran istim putem, nakon utvrđivanja da planinar nije zdravstveno ugrošen i da je uredno snadbijeven vodom i hranom, donešena je odluka da na vrh izađu svi preostali planinari, a da pomenuti čeka na mjesto na koje je ostavljen.
Savladana visinska razlika na ovoj turi iznosila je oko 700m. Dužina staze od polazne tačke do vrha iznosila je 3,6 km. Zahtjevnost ture – srednje teška
Na turi nije evidentirano većih nepravilnosti, ukoliko se izuzme želja planinara Zorana Đukanovića da popne još jedan vrh, što nije u skladu sa pravilima Kluba.



                                                                                                                                   Dražen Bratičević






No comments:

Post a Comment