Tuesday 19 November 2013

Vranovo brdo 743m – 17. 11. 2013.Godine

                                                              Vranovo brdo 743m


Organizacija: Planinarski klub Soko


Vodič: Dušan Kaluđerović
Mjesto i vrijeme okupljanja: Autobuska stanica u 7:00h
Broj učesnika: 32
Vremenski uslovi: Sunčano
Vrijeme polaska: 7:20h
Dolazak u Perast: 8:35h
Početak uspona: 8:45h
Vrijeme dolaska poslednjeg planinara na vrh: 11:25h
Početak spusta: 12:30h
Završetak spusta: 15:10h
Ukupno trajanje ture: 6:25h

Opis ture:
Ulaz u Perast sa istočne strane bio je polazna tačka ove ture, na kojoj je savladana visinska razlika od 743 metra i pređena dionica u iznosu od oko 12km.
Uključenje na pješačku stazu nalazi se na zaobilaznici iznad Perasta, par stotina metara u pravcu zapada i od samog starta podrazimijeva kretanje po starom kamenom putu, blagog nagiba iz doba Austrougarske.
Uspon na Vranovo brdo moguć je iz dva pravca: Perasta i Donjeg Ora(ho)vca.  Kako smo za ovu turu odredili uspon iz pravca Perasta, isti je podrazumijevao kretanje po stazi koja cijelo vrijeme pruža nevjerovatan pogled na Bokokotorski zaliv. Samim tim, nakon 420 metara uspona, stigli smo u napušteno selo Glogovac, u kojem se nalaze ostaci crkve Svetog Ivana iz doba Mletačke, koja je obnovljena u vrijeme Austrougarske. Uspon do vrha podrazumijevao je kretanje po stazi u kojoj dominira sitna vegetacija, pa se ova tura ne preporučuje u periodu velikuh vrućina.
Na samom vrhu, nalazi se tvrđava Svetog Andrije, koja ujedno predstavlja kontrolnu tačku broj 5 PPT “Orjen – Lovćen – Rumija”.
Markirana staza dalje vodi ka selima Gornjeg Ora(ho)vca, gdje se serpentinama spusta na magistralni put Kotor – Perast u mjesto Donji Ora(ho)vac.

Staza je dobro markirana cijelom dužinom.

                                                                                                                                Dušan Kaluđerović




No comments:

Post a Comment